Žydų gelbėtojai

Pečiulis Petras

Juozo Pečiulio, vyriausio Petro Pečiulio sūnaus, liudijimas:

Mano tėvas Petras Pečiulis nuo 1942 m. rugsėjo mėn. iki 1944 m. liepos 16 d. slaptai nuo hitlerinių okupantų ir jų kolaborantų laikė, saugojo, maitino davė aprangą žydų šeimai: Ovsiejui Belkinui ir jo žmonai Rašelei Belkinienei. Petras Pečiulis, rizikuodamas savo ir šeimos narių gyvybe, ėmėsi tokios pavojingos misijos todėl, kad jis visą gyvenimą gražiai sugyveno su kaimynais žydais, rusais, vokiečiais ir kitų tautų žmonėmis, gerbė jų tautinius papročius, religinius ir politinius įsitikinimus.

Globojamieji O. ir R. Belkinai nemokamai kartu su Petro Pečiulio 9 asmenų šeima gyveno jam priklaususiame name, buvusiame Vangelonių km., Alytaus apskr., prie bendro stalo valgė tą patį maistą. Aš prisidėjau tik tiek, kad padėjau kasti užmaskuotą tranšėją iš namo rūsio į malkų sandėliuką, bunkerį pasislėpti Belkinams, jei užkluptų hitlerininkų talkininkai.

Kiek man žinoma, O. ir R. Belkinai nuo 1941 m. birželio 23 d. iki 1942 m. rugpjūčio mėn. nuo Holokausto slapstėsi Alytaus mieste mokytojo Konstantino Bajerčiaus name, o materialiai rėmė mokytojai Kazys Klimavičius ir Haškerienė su vyru vokiečiu Haškeriu. Belkinus į Vangelionių km. pas Petrą Pečiulį atvedė Alytaus darbininkas Kazys Malinauskas, per kurį Belkinai palaikė nuolatinį ryšį su minėtais mokytojais.

Jūs naudojate dideliems ekranams pritaikytą svetainės versiją.

Perjungti į mažesniems ekranams pritaikytą svetainės versiją
Mobili versija