Žydų gelbėtojai

Meškenienė Ana

Ana Meškenienė

Jevsejaus ir Sonios Voiček šeimoje Ana Meškenienė dirbo namų darbininke dar prieš karą. Ši šeima gyveno kampinio, Algirdo ir Naugarduko gatvių, namo antrame aukšte. Sonia Voiček buvo medicinos seselė, ji dirbo ir ligoninėje. Šeimoje augo duktė Ania, kuri, prasidėjus karui buvo 4-rių metų amžiaus. Jevsejus Voiček mirė prieš karą. Prasidėjus karui, Sonia Voiček su dukra buvo uždarytos į getą, jų butas užantspauduotas, paliktas tik vienas kambarys, kuriame gyveno namų darbininkė Ana Meškėnienė. Kadangi jai vienai buvo labai nejauku gyventi tuščiame bute, ji persikraustė į pirmame aukšte buvusį vieno kambario butą su dviem įėjimais. Sonia tuo metu dirbo brigadoje, kuri buvo siunčiama kirsti miško.
Sužinojusios apie artėjančias akcijas gete, Sonia su dukra ateidavo pas Aną į namus. Jos vaikščiodavo per atsarginį įėjimą iš kiemo, pagrindiniu naudojosi tik Ana Meškenienė, todėl apie moterų buvimą jos bute niekas nežinojo. Kai pradėjo įtarinėti namo sargas, jog Ana Meškenienė slepia žydes, Sonia su dukra kelias naktis nakvojo rūsyje. Sargo susidomėjimui atslūgus, jos vėl persikraustė į Anos Meškenienės butą.
Apie piniginius santykius nebuvo jokios kalbos, nes Sonia su dukra į getą buvo išvarytos be jokių daiktų. Jos maitinosi iš kuklaus Anos Meškenienės uždarbio.
Sonia Voiček ir jos dukra Ania laimingai sulaukė karo baigties. Vėliau Ania išvyko į Izraelį, lankė savo gelbėtojus Lietuvoje, susirašinėjo su jais.


Jūs naudojate dideliems ekranams pritaikytą svetainės versiją.

Perjungti į mažesniems ekranams pritaikytą svetainės versiją
Mobili versija