Išgelbėti žydų vaikai


Alfonsas Bukontas, poetas, vertėjas.
Gimė 1941 09 11 Dapšiuose, Mažeikių r.

1964 metais Vilniaus universitete baigė lietuvių filologijos studijas. Mokytojavo, dirbo įvairiose redakcijose („Literatūros ir meno“, „Jaunimo gretų“ ir kt.), redagavo žurnalus „Naujoji sąmonė“ ir „Indra“.

Pirmasis poezijos rinkinys „Slenkančios kopos“ – išėjo 1967 m. Čia vyrauja asmeninės patirties motyvai (Holokaustas, vaikystė kaime), gausu ekspresyvių technikos civilizacijos įvaizdžių. Vėlesnėje kūryboje (rinkiniai „Piešiniai ant vandens“, 1972; „Mėnulio takas“, 1977) atsispindi žmogaus būties ir pasaulio prieštaringumas. Eilėraščiai klasikinės ir laisvos formos. Parašė sonetų, baladžių.

Išvertė ir paskelbė J.W. Goethe’s, A. Puškino, A. Bloko, M. Vološino, K.I. Galčinskio, T. Rózewicziaus, S. Firkovičiaus, M. Kulbako, A. Suckeverio, J. Amichajaus, L. Karsavino poezijos bei senovės indų poemą „Bhagavadgyta“.

Jo paties eilėraščiai yra versti į anglų, vokiečių, ukrainiečių, moldavų, latvių, gruzinų, azerbaidžaniečių, rusų (knyga „Пока летит стрела“ – „Kol skrieja strėlė“, Maskva, 1990) ir kt. kalbas.

Lietuvių profesionalūs kompozitoriai jo tekstais yra sukūrę per 100 dainų.

Gyvena Vilniuje.
Nuo 1972 m. – LRS narys.


http://www.rasytojai.lt

Jūs naudojate dideliems ekranams pritaikytą svetainės versiją.

Perjungti į mažesniems ekranams pritaikytą svetainės versiją
Mobili versija